Projeksiyon nedir?

Projeksiyon nedir? Çeşitleri ve farkları nelerdir?

Projeksiyon teknolojisi ve tercih kriterleri

Projeksiyonları kullanım alanlarına yönelik 3 sınıfta toplamak olasıdır .

bir. Sunum sistemlerinde kullanılan projeksiyonlar 2. Ev sinema sistemleri projeksiyonları 3. Öğrenim ve öğretim sahalarında kullanılan projeksiyonlar bir) Sunum Sistemlerinde Kullanılan Projeksiyonlar Sunum sistemleri maksadı akabinde da anılacağı üzere tek seminer, toplantı ya da konferans verilirken kullanılan projeksiyonlardır. Bu hedefle elde edilmek istenen görüntünün görselliğinden ya da nitelik tonlamasından ziyade keskinliği, kontrastı, aydınlık düzeylerinin istenilen seviyede olması tercih edilmelidir. Bu maksadı sağlamada en uyumlu projeksiyonlar DLP teknolojisine sahip cihazlardır. 2) Ev Sinema Sistemleri Projeksiyonları Kişisel ev sineması sistemini kurmak amacıyla hanede nelere ihtiyacınız meydana geldiğini , kullanılacak cihazları, kısacası değinelim. Ev sinema sisteminde üç öğe ön tasarıya çıkmaktadır.

a) Imaj kaynağı (Dvd oynatıcı, uydu alıcısı vs.) b) Ses sistemleri c) Video projektörler

Görüntü kaynağı ve ses sistemleri bireyin ayırdığı bütçeye yönelik değişim talep etmektedir. Video projeksiyonlar, plazmalar ve LCD ekranlı görüntüler arasındaki rekabette, ekran boyutu ve imaj kalitesi ifade edilecek tercihte en mühim öğe olmaktadır. LCD ve plazma ekranlarda fotoğraf büyüklüğü bir ,5 mt seviyelerinde olması, son zamanlarda sinema keyfini hanede hayatını sürdürmek amacıyla video projeksiyonları hepten ön tasarıya çıkmaktadır. Nitelik doygunluğu ve fiyat açısından LCD yapısı ev sineması sistemi kullanıcıları amacıyla öneri edeceğimiz tiptir. Bu seçimin yanında cihazımızın nitelikleri , desteklediği formatlar, kontrast, fan deviri (ve ses ölçüsü ), lamba ışık düzeyi ve lamba geçerliliği basit kriterler olmalıdır. Aşağı Yukarı Tek projeksiyonda kulanım şartlarına da ilişkili olmak kaydıyla lamba geçerliliği 1000-2000 saat civarındadır. Gösterim lambası tespit edecek tek zaman kullanımından daha sonra (Bu zaman aşağı yukarı 1000 saat civarıdır) lambanın ışık seviyelerind e azalma olabilir . Gösterim cihazları tercih edilirken dikkat edilmesi gerekli olan en mühim öğe ise gösterim lambasının maliyeti ve temin edilebilirliğidir. 3) Öğrenim , öğretim alanları projeksiyonları teknolojini gelişmesi ve maliyetlerin azalmasıyla birlikte projeksiyonlar öğrenim alanlarının da dayanılmaz araçlarından biri haline geldi. Öğrenim müesseselerinde gösterim tercih edilirken dikkat edilmesi gerekli olan en mühim faktör cihazın ışık gücü ve lümen seviyeleridir. Zira lümen düzeylerinin ne civarı yüksek seçilirse ortamın daha az karanlık olması gereksinimi doğar. Tersi takdirde karanlık ortamda seyirci ve talebelerin dikkati azalır. Bu gerekliliği sağlamada projeksiyonlar da imaj 3 teknolojik konu üstünde yoğunlaşmıştır. Bunlar – LCD teknoojisi – DLP teknolojisi – LCOS teknolojisi

a) LCD teknolojisi nedir? Liquid Crystal Display diye hatıralan bu yapı 1888 senesinde Avusturyalı bitkibilimci Fredreich Rheinizer açısından keşfedildi. Sabunlu suya benzer bu yarı sert yarı likit madde 1960’lı senelerin ortalarında çeşitli tek özelliği ile ön tasarıya çıktı. Dışardan verilen tek cereyan akımıyla uyarıldığında likit kristaller, üzerinden geçtiğimiz ışığın özelliğini değiştirebiliyordu. TFT LCD 2 cam tabaka içinde likit kristal ile doldurulmuş sandviç benzeri tek yapıya sahiptir. Bir tarafta rengi yaratan nitelik filtreleme camı, öbür tarafta ise TFT camı mevcuttur. Nitelik filtreleme camı arasındaki voltaj farkına yönelik likit kristaller davranış ederler. Bu davranış şekline yönelik arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma istikameti değişir. Bunun sonucu olarak çeşitli oranda ve parlaklıkta renkler gözümüze ulaşır.

b) DLP ( Digital Light Processing) Teknolojisi nedir?: Digital Light Processing, Texas Instument firmasının geliştirdiği tek teknolojidir. Bu sistemde lamba ışığı, üstünde kırmızı,yeşil ve mavi nitelik yer alan dönen tek çark içinden geçerek DMD (Digital Micromirror Device belediye Dijiltal mikroayna elde etmek ) chip’te meydana gelen rengarenk imaj sinyalini objektiften perdeye yansıtır. DMD chipte 500.000 den pek tek sürü minik ve ince mikro aynalar yer almaktadır . DMD chip’in tamamı tek birey tırnağı kadardır. DMD chip ile üretilmiş gösterim cihazları, DMD imalatının tehlikeli ve pahalı olması nedeni ile öbür teknoljiyle üretilmiş projektörlere nispeten daha pahalıdır. Peki DLP ne sağlar? Görüntü daha net; Tahmini 800.000 tane ayna, digital sinyale yönelik saniyede 5.000 kez +/-10 derecelik açılarla kırpışmaktadır. Bu yüksek sürat görüntüdeki kaliteyi getirir. Mükemmel Çözünürlük; Aynalardan meydana gelen piksellerin arasındaki boşluk, bir mikrondan daha az olduğundan imaj büyüklüğünün çoğalması görüntüyü bozmaz, analog LCD teknolojilerdeki hudut bozucu megapiksel aralıkları farkedilmez. Gerçek Renkler; Digital ikaz ve ışık işleme yardımıyla gerçeğe en yakın renkler. Güvenilir; DLP Teknolojisi kullanım alanına başlanmadan öncesinde Texas Instruments açısından 5 yıl süresince ara vermeden denenmiştir. Bu testlerde DMD herhangibir yanlış oluşmadan bir ,7 trilyon saykıl çalışmıştır. Normal tek kullanım ile bu 95 seneye tekabül etmektedir. Küçük ve Hafif; DLP teknolojisi, öbür analog LCD teknolojilerde meydana geldiği benzeri kocaman ve zor optik sistemlere gerek duymadığı amacıyla tek sürü hafif projektörlerin yapılmasına imkân sağlamıştır. an itibariyle Dünyadaki en minik gösterim elde etmek DLP teknolojisidir. DMD’nin kapalı tek optik blokta yeralması ve şüphesiz ısıya maruz kalmaması nedeni ile tozlanma tesirleri sıfıra inmiş ve LCD teknolojisine yönelik 4 kat daha az bakım gerektirdiği görülmüştür. DLP Teknolojisi uzunca vadeli tercihler amacıyla dayanılmaz tek seçenektir. LCD teknolojisinde öngörülen sıhhatli iş geçerliliği 4 yıl iken DLP projektörlerde 8 senedir .

Projeksiyon nedir?” için bir yorum

Yorum bırakın