Projeksiyon Cihazı Çeşitleri

Gün geçtikçe kullanım alanları artan projeksiyon cihazları artık yavaş yavaş gündelik hayatımızda da yerini almaya başladı. Bu durum kullanım alanlarına göre projeksiyon cihazı çeşitlerini de beraberinde getirdi. Artık evde sinema keyfi, dershanelerde sunum gibi birçok amaca yönelik olarak projeksiyon cihazı çeşitlerini sizler için sıralayalım.

Projeksiyon cihazları LED, LCD ve DLP çeşitleri bulunur. Genel olarak LCD ve DLP çeşitleri kullanılır.

LCD projeksiyon cihazları: bu cihazlarda RGB için 3 adet cam LCD bulunur. Işık bu LCD panellerden geçerek lensten duvara aktarılır. Bu cihazda kullanılan ışık 3 ana rengine (mavi, yeşil, kırmızı) ayrılır. Kırmızı ve mavi ışıkların yansıması ve yeşil ışığın doğrudan geçesi ile görüntü oluşur. Dikroik (iki renkli) prizma sayesinde dört adet üçgen bir araya getirilerek dikdörtgen ekran oluşturulur.

DLP projeksiyon cihazları: Bu cihazlarda yarı iletken DMD teknolojisine sahip on binlerce ve çok küçük kendi başlarına hareket edebilen alüminyum ayna parçacıkları kullanılır. Bu çipler sayesinde görüntü piksellerine ayrılır. Bu parçacıkların azlığı ya da çokluğu çözünürlüğü oluşturur. Bu aynalardaki yansımanın yoğunluğu ile renklerin tonu oluşturulur. Bu cihazlarda görüntü oldukça kalitelidir.

LED projeksiyon cihazları: bu cihazlarda kullanılan en büyük özelliğin kullanılan lensin yaklaşık 30000 saat civarında olmasıdır. Bu DLP ve LCD projeksiyon cihazlarının lens ömürlerinden (yaklaşık 8-9 kat) çok daha uzundur. Bu cihazlarda kullanılan lambalarda ısınma sorunu olmadığından dolayı ufak bir pervane yeterli. Dolayısıyla boyutlar oldukça küçük olabiliyor. Ancak bu avantajlarının yanında bazı olumsuz özellikleri bu cihazın fazla tercih edilmemesine neden oluyor. Işık gücünün (yaklaşık 10 kat zayıf) yetersiz oluşu ve maliyeti söylenebilir. Ancak lensin kullanım ömrü göz önüne alındığında bu maliyet farkını çok rahat kapatıyor. Ancak özellikle görüntünün iyi olmayışı bunun tercih edilmemesi için büyük bir sebep.

Yorum bırakın